Leírás és Paraméterek
A pekándió (Carya illinoinensis) egy impozáns, lombhullató dióféle, amely az Egyesült Államok délkeleti részéről származik, és a világ egyik legértékesebb olajos magvát termő fája. Hazánkban is egyre népszerűbb, mivel a klímaváltozás hatására melegebb régiókban sikeresen termeszthető, bár teljes terméshozamhoz hosszabb, meleg ősz szükséges. A pekándió nagy termetű fa, amely 15–25 méteres magasságot is elérhet, koronája széles, árnyékot adó. Levelei hosszúkásak, párosan szárnyaltak, lombja ősszel sárgára színeződik. A virágzása egylaki, de idegenmegporzású, ezért legalább két különböző fajta ültetése ajánlott a biztos terméshozam érdekében. A termése hosszúkás, sima héjú dió, amely magas olajtartalmú, édeskés ízű, és rendkívül jól fogyasztható nyersen, pörkölve, süteményekben vagy krémekben. A pekándió B-vitaminokban, E-vitaminban, magnéziumban és egészséges zsírokban gazdag. A fa mélyrétegű, jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajt kíván, különösen ifjú korában rendszeres öntözést igényel. A szárazságot idővel jól tűri. Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban. Termőre fordulása lassú (8–10 év is lehet), de hosszú életű, és akár több évtizeden át is bőven teremhet. Magasság: 15–25 m Termés: Hosszúkás, sima héjú dió, édes, olajos, ősszel érik Termőre fordulás: 6–10 év (fajtától, körülményektől függően) Virágzás: Tavasz – egylaki, idegenmegporzást igényel Fényigény: Napos, meleg fekvést kedvel Talaj: Mély termőrétegű, jó vízellátású, tápanyagdús talaj Vízigény: Fiatal korban magas, idősebb korban mérsékelt Télállóság: Jó – hazánk enyhébb vidékein (zóna 6–7) Felhasználás: Termőfa, tájfásítás, diótermelés, gasztronómia
Csomagolhatóság | dobozolható |
Fényigény | napos |
Gyümölcstermés ideje | október |
Örökzöld | nem |
Téliesítés | fagytűrő |
Virágzási idő | április |