Leírás és Paraméterek
Származás:
Valószínűleg török közvetítéssel került hazánkba – évszázadok óta ismert a magyar tájfajták között.
Hajtásrendszer:
Erőteljes növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel. Későn fordul termőre, de hosszú életű és megbízhatóan termő fajta.
Porzói:
Öntermékeny, porzófajtát nem igényel.
Gyümölcs:
Nagy vagy igen nagy méretű, megnyúlt, körte alakú. Héja vastag, sárgás, gyakran molyhos, éretten kissé simább tapintású. Húsa kemény, tömör, fanyar, rendkívül illatos. Feldolgozás után aromás és jól zselésedik, ezért különösen alkalmas birsalmasajt és lekvár készítésére.
Érési idő:
Október vége – november eleje. Szüret után utóérlelni érdemes, hogy íze és illata kiteljesedjen.
Virágzási idő:
Késői virágzású, kiváló fagytűrő képességgel – stabil virágkötés.
Talajigény:
Középkötött, jó vízgazdálkodású, tápanyagdús talajon fejlődik a legjobban. Meszes, kötött talajokon gyengébb növekedésű.
Gondozás:
Közepesen ellenálló a betegségekkel szemben, de varasodásra hajlamos lehet. Metszése egyszerű, fiatal korban különösen fontos a korona kialakítása. Érése idején fontos a szakszerű szedés.
Ültetés:
Tavasszal vagy ősszel ültethető, napos, védett fekvésű helyre. Tőtávolság: 4–5 méter. Évente bő termést ad megfelelő gondozás mellett.
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Gyümölcstermés ideje | október |
Virágzási idő | április-május |