Leírás és Paraméterek
Származás:
Ausztrália, 1868 – természetes magonc, felfedezője Maria Ann Smith.
Hajtásrendszer:
Erőteljes növekedésű, jól alakítható koronát nevel. Későn fordul termőre, de utána rendszeresen és bőven terem.
Porzói:
Nem öntermékeny. Jó porzói: Golden Delicious, Gala, Jonagold, Fuji.
Gyümölcs:
Középnagy vagy nagy, szabályos gömb alakú. Héja sima, viaszos, élénkzöld, gyakran apró lenticellákkal tarkított. Húsa kemény, roppanós, lédús, savanyú, frissítő ízvilágú. Sütéshez, főzéshez, salátákhoz ideális, mivel nem esik szét hő hatására.
Érési idő:
Október vége – november eleje, utóérleléssel decembertől ízesedik. Tavaszig jól tárolható.
Virágzási idő:
Késői virágzású, ezért kevésbé fagyérzékeny.
Talajigény:
Tápanyagban gazdag, jó vízellátású, semleges vagy enyhén savanyú talajban fejlődik jól. A túl meszes talaj nem ideális.
Gondozás:
Érzékeny lehet varasodásra és lisztharmatra – növényvédelem szükséges. Rendszeres metszés javasolt a fényviszonyok javításához és a terméshozam szabályozásához.
Ültetés:
Ősszel vagy tavasszal, napos, meleg fekvésbe ajánlott. Tőtávolság: 4–5 méter, alanytól függően. Jó porzók jelenléte szükséges a megfelelő terméshez.
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Gyümölcstermés ideje | október-november |
Virágzási idő | április-május |