Leírás és Paraméterek
A Vaniglia datolyaszilva egy különleges, olasz eredetű fajta, amelyet intenzív édessége és jellegzetes, vaníliás aromája miatt különösen kedvelnek. Termése közepes-nagy méretű, narancssárgás-vöröses színű, belseje puha, szinte lekvárszerű, íze rendkívül édes és enyhén fűszeres.
Ez a fajta magvas, és érdekessége, hogy a mag jelenléte befolyásolja az ízét és állagát: ha van benne mag, akkor ropogósabb és kevésbé fanyar; ha nincs, akkor éretten krémes és olvadó húsú lesz.
Díszfának is kiváló: őszi lombszíneződése gyönyörű arany és narancs árnyalatokat ölt, gyümölcsei pedig hosszú ideig a fán maradnak, még lombhullás után is, így téli látványossággá válik.
Virágzás ideje: Május–június
Termésérés ideje: Október végétől november közepéig
Termés: Középnagy/nagy méretű, narancssárga, édes, puha húsú
Magasság: 3–6 méter (lassú növekedésű, jól formázható)
Lomb: Ősszel látványosan színeződő, lombhullató
Gondozási tanácsok:
Fényigény: Napos, meleg fekvést igényel a jó terméshozamhoz. Árnyékban ritkán és kevésbé édes termést hoz.
Talaj: Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú vagy semleges kerti talajt kedvel. A pangó vizet kerülni kell.
Öntözés: Fiatal korban rendszeres öntözést igényel, főleg a gyümölcsfejlődés idején. Később mérsékelten vízigényes.
Télállóság: -15 °C körüli hőmérsékletet is átvészel, de fiatal korban ajánlott takarni a tövét. Védett, napos helyen biztosabban telel.
Metszés: Tavasszal végezhető alakító metszés. A metszés segít a gyümölcshozamban és a formásabb lombkorona kialakításában.
Porzóképesség: Öntermékeny
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Fényigény | napos |
Gyümölcstermés ideje | november |
Örökzöld | nem |
Téliesítés | fagytűrő |
Virágzási idő | május-június |