Leírás és Paraméterek
A Corylus avellana 'Tonda di Giffoni' egy elismert olasz eredetű mogyoró fajta, melyet különösen nagyra értékelnek magas termőképessége és kiemelkedő ízminősége miatt. Gyümölcse nagy méretű, gömbölyded, középbarna, vékony héjú, könnyen tisztítható, és magas olajtartalmú. Íze édes, aromás – friss fogyasztásra, pörkölésre, édességekhez és cukrászati célokra is kiválóan alkalmas. A növény közepes növekedésű bokrot nevel, amely elérheti a 3–4 méteres magasságot. Virágai kora tavasszal jelennek meg, még a lombfakadás előtt. Részben öntermékeny, de egy másik mogyoró fajta közelsége lényegesen növeli a terméshozamot. A Tonda di Giffoni jól alkalmazkodik a változatos talajviszonyokhoz, de napos, védett fekvésben és jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben. Ültetés: Időzítés: ősszel vagy kora tavasszal, fagymentes időben Fekvés: napos, meleg, szélvédett helyet válasszunk Talaj: középkötött, humuszban gazdag, jó vízáteresztésű talaj – nem kedveli a pangó vizet Tőtávolság: bokorfaként ültetve legalább 3–4 méterre más növényektől Beporzás: más mogyorófajták jelenléte ajánlott a bőséges terméshez Öntözés: Fiatal növényként rendszeres öntözést igényel Később jól tűri a szárazságot, de hosszan tartó aszály esetén meghálálja a vízpótlást Tápanyagellátás: Tavasszal érett komposzttal vagy szerves trágyával támogatható a fejlődése Nitrogénben gazdag, de kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás javasolt Metszés: Ifjító és ritkító metszést évente végezhetünk, február végén vagy kora tavasszal Távolítsuk el a túl sűrű hajtásokat és a gyenge, beteg ágakat Termés: Érési idő: szeptember második felében Gyümölcs jellemzői: nagy, gömbölyű, vékony héjú, könnyen törhető Felhasználás: friss fogyasztás, pörkölés, édességek, olajpréselés
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Fényigény | napos |
Gyümölcstermés ideje | szeptember |
Örökzöld | nem |
Téliesítés | fagytűrő |
Virágzási idő | február-március |