Leírás és Paraméterek
Származás:
Francia eredetű fajta, amely már régóta ismert és elterjedt Közép-Európában.
Hajtásrendszer:
Középerős növekedésű, szétterülő, szabálytalan koronát nevel. Sűrű lombú, a korona nehezebben átlátható, ezért metszést igényel.
Porzói:
Öntermékeny fajta, de más birsfajtákkal együtt ültetve a termésmennyiség növelhető.
Gyümölcs:
Nagy méretű (akár 400–600 g), megnyúlt körte alakú. Héja sárga, érdes felületű, vastag, erősen illatos. Húsa világossárga, tömör, kissé kövecses, aromás és savas, feldolgozás után kellemesen édes. Nyersen ritkán fogyasztják.
Érési idő:
Szeptember végétől október közepéig érik, hidegben jól eltartható akár januárig is.
Virágzási idő:
Május elején virágzik, bő virágzása miatt jól termékenyül.
Talajigény:
A birs közepesen igényes fajta, az Angersi birs különösen kedveli a tápanyagban gazdag, nyirkos, mélyrétegű, vályogos talajokat. Nem tűri a szárazságot és a meszes talajt.
Gondozás:
Rendszeres metszést igényel a sűrű korona ritkítása és a termőrészek fiatalítása érdekében. Közepesen ellenálló, de tűzelhalásra, levélfoltosodásra érzékeny lehet, ezért megelőző növényvédelem ajánlott.
Ültetés:
Napos, meleg fekvésű helyre ültessük, szélvédett környezetben. Ajánlott tőtávolság: 3–4 méter. Ültetéskor ügyeljünk, hogy az oltási pont ne kerüljön a föld alá.
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Gyümölcstermés ideje | szeptember-október |
Virágzási idő | május |