Leírás és Paraméterek
A Hayward fajta az egyik legismertebb és legnagyobb termésű kivi (Actinidia deliciosa) fajta. Termése tojás alakú, világosbarna, szőrös héjú, zöld húsú, íze édes-savanykás, frissítő. Kifejezetten magas a C-vitamin-tartalma, és kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, salátákhoz, desszertekhez, vagy lekvárként is. Ez egy nőivarú (termős) fajta, így a termésképzéshez legalább egy megfelelő hímivarú (porzós) kivi (pl. Tomuri) ültetése is szükséges a közelben. A Hayward erőteljes növekedésű, hosszú életű kúszónövény, amely kerítésekre, lugasokra, pergolákra futtatható. Érési idő: október vége – november eleje. A gyümölcs betakarítás után utóérik, hűvös, száraz helyen sokáig eltartható. Fényigény: Magas – napos, meleg fekvésű hely ideális. Télállóság: -12°C-ig fagytűrő, de fiatal korban fagyérzékeny; téli takarás ajánlott. Vízigény: Közepes – rendszeres öntözés szükséges a virágzás és termésérés alatt. Talaj: Jó vízáteresztésű, enyhén savanyú, humuszos talaj kedvező. Metszés: Évente kétszer: nyáron a formázás, télen (nyugalmi időszakban) a termőrészek ritkítása. Ültetési idő: Tavasz vagy ősz, fagymentes időben. Tőtávolság: Legalább 3 méterre egymástól. Támrendszer: Stabil lugas vagy pergola szükséges – a növény akár 5–6 méterre is megnőhet. Megporzás: Egy porzós növény 4–5 Hayward termő példányt is beporozhat. Javasolt porzós fajta: Tomuri.
Csomagolhatóság | terjedelmes |
Fényigény | napos |
Gyümölcstermés ideje | október |
Örökzöld | nem |
Téliesítés | fagytűrő |
Virág színe | fehér |
Virágzási idő | május-június |